Caria dentară

Caria dentară este o afecțiune care apare prin distrugerea smalțului dentar, țesutul dur al dintelui.

Cum se formează cariile dentare?

Procesul de formare al cariilor dentare este lent și presupune transformarea carbohidraților și a zahărului din alimente, sub acțiunea bacteriană, în acizi cu efect de distrugere a smalțului.

Bacteriile utilizează carbohidrații ca și sursă de energie și formează o structură de protecție numită biofilm, pentru a-și proteja mediul de viață. Bacteriile trăiesc în așa-numitele colonii bacteriene, unde fiecare tulpină are rolul său unic.

Bacteriile eliberează acizi care scad pH-ul local. Când valoarea pH-ului local scade sub 5, începe distrugerea smalțului dentar. Mineralele din salivă încep să remineralizeze smalțul distrus, funcționând ca un fel de agent de neutralizare care  împiedică scăderea pH-ului. Procesul natural de remineralizare al smalțului datorat salivei protectoare este însă perturbat și oprit de obiceiuri nesănătoase: gustări frecvente între mesele principale, consumul de băuturi carbogazoase și dulciuri.

Streptococcus mutans este bacteria cel mai frecvent implicată în apariția cariei dentare. Caria se formează atunci când bacteria intră în contact cu zahărul și carbohidrații din alimente și băuturi.

Tendința de formare a cariilor variază de la un individ la altul

Unele persoane dezvoltă mai ușor carii. Aceasta se datorează faptului că tulpina bacteriană este mai agresivă la aceste persoane.

 

Cum poți preveni apariția cariei dentare:

 • Periază-ți dinții și gingiviile riguros, în fiecare dimineață și seară timp de 2 minute!
 • Utilizează pastă de dinți cu fluor!
 • Schimbă-ți periuța de dinți sau capătul activ al periuței de dinți electrice la fiecare 3 luni sau după îmbolnăviri!
 • Folosește zilnic mijloace de igienizare interdentară (ață dentară, periuțe interdentare, scobitori interdentare) de preferință înaintea periajului dentar! Consultă-ți medicul stomatolog pentru alegerea mijlocului de igienizare interdentară care ți se potrivește!
 • Evită băuturile carbogazoase și cu conținut de zahăr!
 • Evită gustările între mesele principale!
 • Utilizează gumă de mestecat cu xilitol!
 • Vizitează-ți medicul dentist pentru un control de rutină anual și eventuala igienizare dentară profesională!
 • Utilizează tratamentul Lumoral!

Chiar și printr-un periaj dentar corect și riguros efectuat, se îndepărtează în cel mai bun caz până la 65% din placa bacteriană.

Cu Lumoral veți îndepărta 99,99% din placa bacteriană, ceea ce face dinții dumneavoastră mai curați și mai albi!

Tratamentul Lumoral previne apariția cariilor

prin 3 mecanisme:

 1. Distruge eficient Streptococcus mutans, bacteria cauzatoare de carii.
 2. Elimină placa bacteriană microscopică.
 3. Scade viteza de formare a noii plăci de pe suprafața dinților.

Lumoral este indicat în scop preventiv fiind de un real folos în eficientizarea igienei orale la domiciliu, absolut necesară în situațiile cu tulpini bacteriene agresive și implicit carioactivitate crescută.