Parodontita
Ce este parodontita?
Parodontita este o boală infecțioasă a țesuturilor gingivale cauzată de bacterii. Boala se dezvoltă prin netratarea gingivitei. Așa apar așa-numitele pungi parodontale care sunt spații goale între dinte și gingie, în care se vor acumula bacteriile cauzatoare de boală parodontală, resturile alimentare și un număr mare de leucocite distruse.
Agenții patogeni parodontali sunt așa-numitele bacterii anaerobe care se dezvoltă în mediile sărace în oxigen. Prin înmulțirea lor la nivelul pungilor parodontale există riscul distrugerii țesutului gingival din jurul dintelui și al osului maxilar. În lipsa tratamentului se produce progresia bolii parodontale cu mobilizarea dinților și în cel mai rău caz, pierderea acestora.
Spre deosebire de inflamația gingivală care este superficială, parodontita se caracterizează prin inflamație profundă a țesutului gingival, nivel la care poate să provoace leziuni extinse.
Semnele parodontitei
La început, parodontita este adesea nedureroasă și în multe cazuri complet lipsită de manifestări. Prin urmare, parodontita poate progresa latent, neobservat.
Manifestările caracteristice ale parodontitei sunt următoarele:
- Gingia e roșie, inflamată și sensibilă
- Sângerare gingivală care apare la periajul dentar și/ sau la folosirea mijloacelor de igienizare interdentară
- În cazul parodontitei avansate, mobilitate dentară sau pierderea dinților afectați
- Respirație urât mirositoare
Diagnosticul parodontitei
În urma examinării, medicul stomatolog va constata :
- Sângerare gingivală
- Pungi parodontale a căror adâncime va fi determinată
- Potențială pierdere ososă evidențiată prin examen radiologic
Parodontita trebuie tratată imediat.
Vă recomandăm consult periodic la medicul stomatolog în vederea depistării precoce a parodontitei și consultarea rapidă a medicului în cazul în care bănuiți existența bolii.
Boala parodontală netratată nu duce doar la pierderea dinților ci contribuie și la o stare de inflamație cronică a organismului, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor pulmonare, dezvoltarea bolilor autoimune, a cancerului și diabetului zaharat.
Parodontita și diabetul
S-a descoperit o relație de reciprocitate între parodontită și diabetul zaharat. Diabetul zaharat crește riscul de dezvoltare a parodontitei, iar starea de inflamație generalizată indusă de parodontită contribuie la reglarea deficitară a nivelului glucozei în sânge. De aceea este extrem de important ca pacienții cu diabet zaharat să mențină nu doar echilibrul glicemic ci și sănătatea orală.
Sănătatea orală optimă este rezultatul vizitelor regulate la medicul stomatolog și al îngrijirii orale eficiente la domiciliu.
Preveniți și tratați parodontoza cu Lumoral
Prin utilizarea regulată, tratamentul Lumoral ajută la reducerea numărului de bacterii patogene din cavitatea orală, ceea ce reduce riscul de gingivită. Cu cât gingivita este diagnosticată și tratată mai curând, scade probabilitatea dezvoltării parodontitei.
Boala parodontală (parodontită/ parodontoză) odată instalată nu poate fi, din păcate, vindecată complet, însă Lumoral va încetini progresia bolii și o va ține sub control prin aplicarea schemei de tratament adecvată eliminării eficiente a bacteriilor patogene.
Parodontita se tratează prin:
- Tratament adecvat de specialitate în cadrul cabinetului stomatologic și
- Tratament Lumoral la domiciliu.