Respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, denumită medical halitoză sau halenă fetidă, este cauzată de obicei de igiena orală necorespunzătoare, cu îndepărtarea deficitară a plăcii bacteriene de la nivelul dinților, spațiilor interdentare, limbii, aparatelor ortodontice sau a lucrărilor protetice.

Mecanismul de producere al halitozei

Bacteriile din salivă descompun proteinele din dietă, fapt care duce la apariția gazelor urât mirositoare, cu conținut de sulf. Acestea apar și prin descompunerea aminoacizilor din resturile alimentare sau din biofilmul care se formează pe limbă.

Respirația urât mirositoare este cauzată în mod special de bacterii anaerobe, adică acele bacterii care trăiesc în medii sărace în oxigen sau fără oxigen, în spațiile interdentare și pungile parodontale.

Respirație urât mirositoare dimineața

Saliva are proprități protectoare, antibacteriene prin conținutul de amilază salivară (enzimă antibacteriană), dar și prin efectul mecanic de spălare al conținutului bacterian din cavitatea orală.

Producția de salivă scade în timpul nopții, ceea ce face ca bacteriile să stagneze în cavitatea orală mai mult decât în timpul zilei. Sforăitul sau respirația orală contribuie de asemenea la uscăciunea gurii, ceea ce face ca saliva să fie mai vâscoasă și mai puțin eficientă în fluidizarea cu efect antibacterian. Ca urmare conținutul de bacterii este mai mare dimineața, iar respirația devine urât mirositoare. Prin consumul de apă după trezire, respirația urât mirositoare dispare.

Placa bacteriană din spațiile interdentare

Igienizarea interdentară este una dintre cele mai eficiente metode de împrospătare a respirației. Placa bacteriană este o structură de protecție a bacteriilor alcătuită din bacterii și produșii lor metabolici, care se formează cu precădere în spațiile interdentare, iar prin persistența la acest nivel produce halitoza.

Formarea tartrului

Placa bacteriană reziduală se mineralizează sub acțiunea proteinelor salivare ducând la apariția tartrului. Suprafața poroasă a acestuia constituie un substrat excelent pentru continuarea atașării și multiplicării bacteriene. Prin formarea tartrului sub gingie se produce adâncirea pungilor parodontale cu difuzarea rapidă a bacteriilor anaerobe în profunzime și creșterea riscului de parodontită.

Inflamația gingivală (gingivita)

Inflamația gingivală apare prin iritația produsă de bacteriile plăcii.

Sângerarea gingivală care apare la igienizarea interdentară este cu mare probabilitate cauzată de gingivită. Bacteriile anaerobe se înmulțesc în gingiile inflamate și provoacă miros neplăcut.

Parodontita

Gingivita netratată sau tartrul subgingival pot duce la progresia inflamației către parodontită. Respirația urât mirositoare este unul dintre semnele parodontitei. Majoritatea bacteriilor cauzatoare de boală parodontală sunt anaerobe. Cercetările științifice au demonstrat o legătura strânsă între bacteriile anaerobe și apariția bolilor cronice.

Parodontita este așadar o boală inflamatorie gravă care necesită tratament stomatologic de specialitate corelat cu îngrijire orală eficientă la domiciliu.

Cariile

Cariile sunt provocate în principal de Streptococcus mutans care descompune carbohidrații din alimente. Procesul de fermetație duce la formarea acizilor care distrug smalțul dinților. În general apariția cariei nu este însoțită de respirație urât mirositoare, dar dacă leziunea carioasă este mare estet favorizată retenția locală a  resturilor alimentare ce are ca și consecință respirația urât mirositoare.

Bacteriile de pe suprafața limbii

Pe suprafața limbii există reliefuri de diverse forme numite papile. Bacteriile se atașează de papile și formează o depunere densă numită biofilm. Ele se înmulțesc ușor și pot produce substanțe urât mirositoare care provoacă halitoza. Pentru a îndepărta respirația urât mirositoare produsă de biofilmul limbii, se recomandă utilizarea racletei pentru limbă.

Preveniți respirația urât mirositoare cu Lumoral

Tratamentul Lumoral:

✔️ este sigur, testat clinic și eficiența lui este demonstrată științific.
✔️ elimină bacteriile patogene ale cavității orale, împrospătând respirația.
✔️ elimină 99,99% din placa bacteriană de la nivelul dinților, gingiilor și din spațiile interdentare, lucru imposibil prin mijloacele clasice de igienizare, chiar în condițiile unui periaj dentar riguros.
✔️ nu prezintă risc de dezvoltare a rezistenței bacteriene, abordând selectiv doar flora patogenă a cavității orale și menținând echilibrul bacterian al florei normale saprofite.
✔️ îmbunătățește sănătatea gingiilor și previne apariția cariilor
✔️ prin utilizare regulată este încetinit procesul de formare a plăcii

Deja după primul tratament veți simti diferența! Veți avea aceeași senzație de dinți curați ca după igienizarea profesională din cabinetul stomatologic!