Sănătatea orală

Sănătatea orală este baza unei vieți bune.

Sănătatea orală are un impact major asupra sănătății generale de sănătate și a stării de bine a individului.

Bacteriile dăunatoare din cavitatea orală pot produce leziuni grave dacă se răspândesc la nivelul organismului.

Cercetările științifice indică faptul că în lipsa tratamentului, bolile dento-parodontale sunt responsabile de apariția și agravarea a peste 200 de afecțiuni din categoria bolilor cronice (boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet zaharat, simdrom X metabolic, reumatism articular, ș.a.m.d.).

De aceea, prevenirea și tratarea afecțiunilor dentare și gingivale au o importanță majoră. Cu cât problemele sunt descoperite mai devreme, cu atât sunt mai ușor de rezolvat.

Știați că aproape jumătate din populația lumii suferă de o boală a cavității orale? Caria și parodontita sunt cele mai mari amenințări.

Cele mai mari amenințări pentru sănătatea orală sunt caria și parodontita (boala infecțioasă a țesuturilor de susținere a dintelui – asa-numita parodontoză). Acestea sunt bolile bacteriene comune, ce se dezvoltă adesea fără manifestări o perioadă lungă de timp.

Problemele de sănătate orală sunt cauzate însă și de inflamația gingiilor (gingivita), formarea tartrului și respirația urât mirositoare.

Deoarece o mare parte a problemelor de sănătate orală pot fi lipsite de manifestări  pentru o lungă perioadă de timp, este foarte importantă vizita periodică la medicul dentist. În afară de aceasta, obiceiurile de viață sănătoasă precum și îngrijirea de sine bine planificată și implementată, sunt cel puțin la fel de importante.

Inflamația gingivală (gingivita) este cauzată de placa bacteriană.

Semnele obișnuite ale inflamației gingivale sunt:

  • Respirație urât mirositoare
  • Gingie roșie și inflamată

Sângerarea gingivală care apare la periajul dentar și/ sau la folosirea mijloacelor de igienizare interdentară.

Inflamația gingivală dispare rapid după îndepărtarea factorului bacterian iritativ. Prin urmare se recomandă efectivizarea igienei orale de îndată ce se constată apariția gingivitei.

 

Gingivita trebuie tratată imediat

Dacă gingivita nu se tratează imediat, există riscul deteriorării țesutului conjunctiv  cu dezvoltarea parodontitei, boală a țesutului de susținere a dinților.

Tratați gingivita cu Lumoral.

Prin metoda patentată Dual-Light, Lumoral are un efect antibacterian puternic eliminând 99, 99% din bacteriile patogene ale plăcii dentare. Prin îndepărtarea factorului iritativ bacterian, gingia își va recăpăta rapid aspectul sănătos.

Tratamentul Lumoral distruge bacteriile patogene și ușurează îndepărtarea ulterioară a acestora prin periajul dentar.

Lumoral nu afectează flora bacteriană normală, motiv pentru care nu există riscul dezvoltării rezistenței bacteriene prin utilizarea regulată a tratamentului.

Prin utilizarea continuă a Lumoral, scade numărul de bacterii patogene care se atașează la suprafața plăcii, ceee ce la rândul său reduce probabilitatea apariției gingivitei.

 

Veți simți diferența deja după primul tratament Lumoral! Dinții tăi vor fi mai curați, mai albi și mai netezi!

Ce este parodontita?

Parodontita este o boală infecțioasă a țesuturilor gingivale cauzată de bacterii. Boala se dezvoltă prin netratarea gingivitei. Așa apar așa-numitele pungi parodontale care sunt spații goale între dinte și gingie, în care se vor acumula bacteriile cauzatoare de boală parodontală, resturile alimentare și un număr mare de leucocite distruse.

Agenții patogeni parodontali sunt așa-numitele bacterii anaerobe care se dezvoltă în mediile sărace în oxigen. Prin înmulțirea lor la nivelul pungilor parodontale există riscul distrugerii țesutului gingival din jurul dintelui și al osului maxilar. În lipsa tratamentului se produce progresia bolii parodontale cu mobilizarea dinților și în cel mai rău caz, pierderea acestora.

Spre deosebire de inflamația gingivală care este superficială, parodontita se caracterizează prin inflamație profundă a țesutului gingival, nivel la care poate să provoace leziuni extinse.

Semnele parodontitei:

La început, parodontita este adesea nedureroasă și în multe cazuri complet lipsită de manifestări. Prin urmare, parodontita poate progresa latent, neobservat.

Manifestările caracteristice ale parodontitei sunt următoarele:

  • Gingia e roșie, inflamată și sensibilă
  • Sângerare gingivală care apare la periajul dentar și/ sau la folosirea mijloacelor de igienizare interdentară
  • În cazul parodontitei avansate, mobilitate dentară sau pierderea dinților afectați
  • Respirație urât mirositoare

Diagnosticul parodontitei:

În urma examinării, medicul stomatolog va constata :

  • Sângerare gingivală
  • Pungi parodontale a căror adâncime va fi determinată
  • Potențială pierdere ososă evidențiată prin examen radiologic

Parodontita trebuie tratată imediat.

Vă recomandăm consult periodic la medicul stomatolog în vederea depistării precoce a parodontitei și consultarea rapidă a medicului în cazul în care bănuiți existența bolii.

Boala parodontală netratată nu duce doar la pierderea dinților ci contribuie și la o stare de inflamație cronică a organismului, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor pulmonare, dezvoltarea bolilor autoimune, a cancerului și diabetului zaharat.

Parodontita și diabetul.

S-a descoperit o relație de reciprocitate între parodontită și diabetul zaharat. Diabetul zaharat crește riscul de dezvoltare a parodontitei, iar starea de inflamație generalizată indusă de parodontită contribuie la reglarea deficitară a nivelului glucozei în sânge. De aceea este extrem de important ca pacienții cu diabet zaharat să mențină nu doar echilibrul glicemic ci și sănătatea orală.

Sănătatea orală optimă este rezultatul vizitelor regulate la medicul stomatolog și al îngrijirii orale eficiente la domiciliu.

Preveniți și tratați parodontoza cu Lumoral.

Prin utilizarea regulată, tratamentul Lumoral ajută la reducerea numărului de bacterii patogene din cavitatea orală, ceea ce reduce riscul de gingivită. Cu cât gingivita este diagnosticată și tratată mai curând, scade probabilitatea dezvoltării parodontitei.

Boala parodontală (parodontită/ parodontoză) odată instalată nu poate fi, din păcate, vindecată complet, însă Lumoral va încetini progresia bolii și o va ține sub control prin aplicarea schemei de tratament adecvată eliminării eficiente a bacteriilor patogene.

Parodontita se tratează prin:

  • Tratament adecvat de specialitate în cadrul cabinetului stomatologic și
  • Tratament Lumoral la domiciliu.

Tartru, placă și biofilm.

Tartrul apare prin mineralizarea depunerilor bacteriene de pe dinți sub acțiunea salivei.

Biofilmul, așa-numita placă, se formează prin interacțiunea dintre bacterii și metaboliții lor. Proprietatea biofilmului este aceea de a proteja tulpina bacteriană; bacteriile se dezvoltă și se multiplică sub protecția biofilmului.

De ce este necesar detartrajul (îndepărtarea tartrului)?

Placa este mai mult sau mai puțin imposibil de îndepărtat de pe suprafața dinților si gingiilor doar prin periaj dentar și utilizarea aței dentare. Dinții noștri au cinci suprafețe, dintre care doar trei se pot curăța cu periuța de dinți. Spațiile dintre dinți sunt dificil de abordat cu ajutorul periuței de dinți și necesită pentru curățare mijloace suplimentare, cum ar fi ața dentară sau periuța interdentară.

Placa nu trebuie îndepărtată doar din motive estetice, ci și pentru a preveni îmbolnăvirea dinților și a gingiilor.

Placa reziduală de pe suprafața dinților și a gingiilor se întărește în contact cu saliva și formează tartrul. Bacteriile cavității orale se atașează cu ușurință la nivelul plăcii; suprafața aspră și poroasă a plăcii acționează ca un substrat excelent pentru multiplicarea bacteriilor.

Bacteriile care se acumulează și cresc pe suprafața tartrului irită gingiile, provocând inflamația gingivală (gingivita).

Tartrul se poate forma și la nivelul marginii gingivale, bacteriile atașate aici fiind foarte dificil de îndepărtat.

Dacă însă tartrul se dezvoltă sub gingie, există riscul dezvoltării infecției gingivale profunde  (a parodontitei).

Existența tartrului face dificilă menținerea igienei orale. Placa stagnează cu ușurință la nivelul dinților, favorizând apariția cariei.

Păstrați o igienă orală bună – evitați tartrul!

Tendința de formare a tartrului este individuală. În cazul ideal nu se formează tartru. Persoanele a căror salivă are un conținut ridicat de minerale formează tartru mai ușor decât persoanele a căror salivă are un conținut mai scăzut de minerale.

După cum am menționat anterior, tartrul se poate forma și subgingival și apariția la acest nivel se identifică prin examinarea de către medicul stomatolog.

Tartrul nu se poate îndepărta prin igienizare orală la domiciliu ci se efectuează în cabinetul de medicină dentară.

Preveniți tartrul folosind tratamentul Lumoral.

Prin efectul antibacterian puternic, Lumoral încetinește formarea tartrului. Se recomandă utilizarea regulată pentru reducerea formării plăcii bacteriene și a tartrului.

Respirația urât mirositoare.

Respirația urât mirositoare, denumită medical halitoză sau halenă fetidă, este cauzată de obicei de igiena orală necorespunzătoare, cu îndepărtarea deficitară a plăcii bacteriene de la nivelul dinților, spațiilor interdentare, limbii, aparatelor ortodontice sau a lucrărilor protetice.

Mecanismul de producere al halitozei.

Bacteriile din salivă descompun proteinele din dietă, fapt care duce la apariția gazelor urât mirositoare, cu conținut de sulf. Acestea apar și prin descompunerea aminoacizilor din resturile alimentare sau din biofilmul care se formează pe limbă.

Respirația urât mirositoare este cauzată în mod special de bacterii anaerobe, adică acele bacterii care trăiesc în medii sărace în oxigen sau fără oxigen, în spațiile interdentare și pungile parodontale.

Respirație urât mirositoare dimineața.

Saliva are proprități protectoare, antibacteriene prin conținutul de amilază salivară (enzimă antibacteriană), dar și prin efectul mecanic de spălare al conținutului bacterian din cavitatea orală.

Producția de salivă scade în timpul nopții, ceea ce face ca bacteriile să stagneze în cavitatea orală mai mult decât în timpul zilei. Sforăitul sau respirația orală contribuie de asemenea la uscăciunea gurii, ceea ce face ca saliva să fie mai vâscoasă și mai puțin eficientă în fluidizarea cu efect antibacterian. Ca urmare conținutul de bacterii este mai mare dimineața, iar respirația devine urât mirositoare. Prin consumul de apă după trezire, respirația urât mirositoare dispare.

Placa bacteriană din spațiile interdentare.

Igienizarea interdentară este una dintre cele mai eficiente metode de împrospătare a respirației. Placa bacteriană este o structură de protecție a bacteriilor alcătuită din bacterii și produșii lor metabolici, care se formează cu precădere în spațiile interdentare, iar prin persistența la acest nivel produce halitoza.

Formarea tartrului.

Placa bacteriană reziduală se mineralizează sub acțiunea proteinelor salivare ducând la apariția tartrului. Suprafața poroasă a acestuia constituie un substrat excelent pentru continuarea atașării și multiplicării bacteriene. Prin formarea tartrului sub gingie se produce adâncirea pungilor parodontale cu difuzarea rapidă a bacteriilor anaerobe în profunzime și creșterea riscului de parodontită.

Inflamația gingivală (gingivita)

Inflamația gingivală apare prin iritația produsă de bacteriile plăcii.

Sângerarea gingivală care apare la igienizarea interdentară este cu mare probabilitate cauzată de gingivită. Bacteriile anaerobe se înmulțesc în gingiile inflamate și provoacă miros neplăcut.

Parodontita.

Gingivita netratată sau tartrul subgingival pot duce la progresia inflamației către parodontită. Respirația urât mirositoare este unul dintre semnele parodontitei. Majoritatea bacteriilor cauzatoare de boală parodontală sunt anaerobe. Cercetările științifice au demonstrat o legătura strânsă între bacteriile anaerobe și apariția bolilor cronice.

Parodontita este așadar o boală inflamatorie gravă care necesită tratament stomatologic de specialitate corelat cu îngrijire orală eficientă la domiciliu.

Cariile.

Cariile sunt provocate în principal de Streptococcus mutans care descompune carbohidrații din alimente. Procesul de fermetație duce la formarea acizilor care distrug smalțul dinților. În general apariția cariei nu este însoțită de respirație urât mirositoare, dar dacă leziunea carioasă este mare estet favorizată retenția locală a  resturilor alimentare ce are ca și consecință respirația urât mirositoare.

Bacteriile de pe suprafața limbii.

Pe suprafața limbii există reliefuri de diverse forme numite papile. Bacteriile se atașează de papile și formează o depunere densă numită biofilm. Ele se înmulțesc ușor și pot produce substanțe urât mirositoare care provoacă halitoza. Pentru a îndepărta respirația urât mirositoare produsă de biofilmul limbii, se recomandă utilizarea racletei pentru limbă.

Preveniți respirația urât mirositoare cu Lumoral.

Tratamentul Lumoral

  • este sigur, testat clinic și eficiența lui este demonstrată științific.
  • elimină bacteriile patogene ale cavității orale, împrospătând respirația.
  • elimină 99,99% din placa bacteriană de la nivelul dinților, gingiilor și din spațiile interdentare, lucru imposibil prin mijloacele clasice de igienizare, chiar în condițiile unui periaj dentar riguros.
  • nu prezintă risc de dezvoltare a rezistenței bacteriene, abordând selectiv doar flora patogenă a cavității orale și menținând echilibrul bacterian al florei normale saprofite.
  • îmbunătățește sănătatea gingiilor și previne apariția cariilor
  • prin utilizare regulată este încetinit procesul de formare a plăcii

 

Deja după primul tratament veți simti diferența! Veți avea aceeași senzație de dinți curați ca după igienizarea profesională din cabinetul stomatologic!

Caria dentară.

Caria dentară este o afecțiune care apare prin distrugerea smalțului dentar, țesutul dur al dintelui.

Cum se formează cariile dentare?

Procesul de formare al cariilor dentare este lent și presupune transformarea carbohidraților și a zahărului din alimente, sub acțiunea bacteriană, în acizi cu efect de distrugere a smalțului.

Bacteriile utilizează carbohidrații ca și sursă de energie și formează o structură de protecție numită biofilm, pentru a-și proteja mediul de viață. Bacteriile trăiesc în așa-numitele colonii bacteriene, unde fiecare tulpină are rolul său unic.

Bacteriile eliberează acizi care scad pH-ul local. Când valoarea pH-ului local scade sub 5, începe distrugerea smalțului dentar. Mineralele din salivă încep să remineralizeze smalțul distrus, funcționând ca un fel de agent de neutralizare care  împiedică scăderea pH-ului. Procesul natural de remineralizare al smalțului datorat salivei protectoare este însă perturbat și oprit de obiceiuri nesănătoase: gustări frecvente între mesele principale, consumul de băuturi carbogazoase și dulciuri.

Streptococcus mutans este bacteria cel mai frecvent implicată în apariția cariei dentare. Caria se formează atunci când bacteria intră în contact cu zahărul și carbohidrații din alimente și băuturi.

Tendința de formare a cariilor variază de la un individ la altul.

Unele persoane dezvoltă mai ușor carii. Aceasta se datorează faptului că tulpina bacteriană este mai agresivă la aceste persoane.

Cum poți preveni apariția cariei dentare:

  • Periază-ți dinții și gingiviile riguros, ,în fiecare dimineață și seară timp de 2 minute!
  • Utilizează pastă de dinți cu fluor!
  • Schimbă-ți periuța de dinți sau capătul activ al periuței de dinți electrice la fiecare 3 luni sau după îmbolnăviri!
  • Folosește zilnic mijloace de igienizare interdentară (ață dentară, periuțe interdentare, scobitori interdentare) de preferință înaintea periajului dentar! Consultă-ți medicul stomatolog pentru alegerea mijlocului de igienizare interdentară care ți se potrivește!
  • Evită băuturile carbogazoase și cu conținut de zahăr!
  • Evită gustările între mesele principale!
  • Utilizează gumă de mestecat cu xilitol!
  • Vizitează-ți medicul dentist pentru un control de rutină anual și eventuala igienizare dentară profesională!
  • Utilizează tratamentul Lumoral!

Chiar și printr-un periaj dentar corect și riguros efectuat, se îndepărtează în cel mai bun caz până la 60% din placa bacteriană.

Cu Lumoral veți îndepărta 99,99% din placa bacteriană, ceea ce face dinții dumneavoastră mai curați și mai albi!

Tratamentul Lumoral previne apariția cariilor prin 3 mecanisme:

  1. Distruge eficient Streptococcus mutans, bacteria cauzatoare de carii.
  2. Elimină placa bacteriană microscopică.
  3. Scade viteza de formare a noii plăci de pe suprafața dinților.

Lumoral este indicat în scop preventiv fiind de un real folos în eficientizarea igienei orale la domiciliu, absolut necesară în situațiile cu tulpini bacteriene agresive și implicit carioactivitate crescută.

Igiena orală la copii.

  • Este deosebit de important să obișnuiți copilul cât mai timpuriu posibil, cu rutina periajului dentar de două ori pe zi, dimineața și seara. Obiceiul învățat în copilărie va deveni tip de comportament la vârsta adultă.
  • Periajul dentar la copil trebuie să înceapă cu apariția primului dinte, adică încă de la vârsta de aproximativ 4-5 luni.
  • Se va utiliza o periuță de dinți moale și pastă de dinți cu fluor, adaptate vârstei copilului.
  • Curățarea spațiilor interdentare ar trebui să înceapă de la vârsta de 6 ani, odată cu înlocuirea primilor dinți de lapte cu dinții permanenți. Se recomandă folosirea aței dentare cerate plate care alunecă ușor între dinți și curăță o zonă mai mare la fiecare mișcare de curățare.
  • Tratamentul Lumoral completează și eficientizează igienizarea orală la copii și adolescenți și poate fi utilizat încă de la vârsta de 4 ani, atunci când copilul înțelege și poate să scuipe apa de gură Lumorinse.